Informatie
Waarom deze site?
De psychoanalyse biedt een rijkdom aan inzichten en inspiratie in het werken met individuele cliënten en koppels. Ze maakt nieuwsgierig, daagt uit, verbaast en verwondert. Als ik er over lees, een congres bezoek, een bijdrage via YouTube bekijk of een podcast beluister, heb ik de neiging om me een voorstelling te maken van hoe wat behandeld wordt er uit zou kunnen zien in de praktijk. Dat ben ik gaan opschrijven en zo ontstonden een aantal verhalen. Die wilde ik graag delen met anderen en ik vond een website een goede manier om dat te doen.
De psychoanalyse is een diamant die geslepen is in vele facetten. Omdat ik vast niet de enige ben die graag korte bespiegelingen schrijft, zie ik de site ook als een mogelijkheid om anderen een laagdrempelig podium te bieden om hun eigen reflecties te delen vanuit de facetten waar ze het meeste affiniteit mee hebben. Dus voel je je na het lezen van de columns uitgenodigd om zelf in je pen te klimmen? Doe het vooral! Zo wordt de site een verzamelplaats voor korte psychoanalytische praktijkverhalen vanuit verschillende invalshoeken.
Wil je niet zelf schrijven maar wel reageren? Van harte welkom!
Voor wie?
De site is in de eerste plaats bedoeld voor collega’s met affiniteit met het analytische gedachtengoed in zijn volle breedte. Daarom is er geen expliciete binding met één van de vereningen.
Je zal vaktermen tegen komen. Tegelijk beoog ik korte, pretentieloze verhalen schrijven waarin de link met de theorie alleen kort wordt gelegd. De lezer die daar meer over wil weten, vindt bij elk verhaal minstens één referentie waarin de theorie die ik aanhaal belicht wordt. Dit is dus niet de plek waar je gedegen uitgediepte theoretische stukken vindt. Via bijvoorbeeld pep-web en researchgate vind je die te over. Op deze site staan makkelijk leesbare stukjes, kleine en herkenbare praktijkverhalen met een knipoog, soms een kritische noot, ook toegankelijk voor hen die niet analytisch zijn opgeleid. Ze zijn ter vermaak, ter reflectie als je je daartoe uitgenodigd voelt. Ze kosten niet veel inspanning om te lezen; dat kan gewoon languit liggend op de bank, je eigen bank wel te verstaan, uwe zetel, voor de Vlamingen.
Over de foto
De bank is hét meubelstuk waar iedereen de psychoanalyse mee associeert. De foto van de bank die ik koos voor de site is van de hand van Ksenia Chernaya. Het is niet noodzakelijk een comfortabele bank, net zo min als de psychoanalyse altijd even comfortabel is, noch in zijn theorieën, noch om uit te voeren, noch om te krijgen. Tegelijk biedt de psychoanalytische theorie vaak holding aan de professional, steun in het werken met de medemens die psychisch lijdt. Zo ervaar ik het tenminste. En in tegenstelling tot het vooroordeel erover dat hardnekkig is, kan de psychoanalytische therapeut zeker steunend zijn. En dus ligt er een deken op de bank.
Verder vind ik hem gewoon mooi.
Omdat de bank iconisch is voor de psychoanalyse, gaat het allereerste verhaal over een bank.
Disclaimer
Ik schrijf zelden over echte cliënten of supervisanten. Eerder haal ik mijn inspiratie uit wat ik om me heen zie en hoor, soms gewoon in de supermarkt of op straat, maar het kan ook in een museum of theater zijn. Literatuur en films zijn een andere onuitputtelijke inspiratiebron. Niet alle verhalen gaan expliciet over cliëntcontacten. Soms valt me iets op in mijn werkcontext buiten het strikte spreekkamer kader, tijdens de lunch, in een korte collegiale uitwisseling, soms zelfs een beleidskwestie.
Vele verhalen zal ik niet vertellen. In die verhalen was het mijn taak te luisteren en vragen te stellen. Het is niet aan mij om ze te vertellen. Toch zullen mensen zich ongetwijfeld soms herkennen in wat ik schrijf. Tenslotte gaat het in deze korte verhalen vaak over universele thema’s. Echter, de enkele keer dat ik materiaal uit mijn directe praktijk gebruik, vraag ik expliciet toestemming aan betreffende betrokkene(n). Enige gelijkenis met bestaande personen is daarom voor de rest toeval.
BIRGIT DE CNODDER